Prepararea unui îngrășământ foliar cu calciu pentru plante

Calciul este un nutrient esențial pentru plante, jucând un rol crucial în dezvoltarea structurii celulare și în procesele metabolice. Deficiența de calciu poate duce la probleme precum fructe crăpate sau frunze necrozate. Un mod eficient de a furniza calciu plantelor tale este prin utilizarea unui îngrășământ foliar cu calciu. În acest articol, vom explora cum să pregătești un astfel de îngrășământ acasă și cum să-l aplici corect pentru a îmbunătăți sănătatea plantelor tale.

De Ce Este Important Calciul Pentru Plante?

Calciul este un nutrient cheie pentru plante deoarece:

 1. Consolidează structura celulară: Calciul întărește pereții celulari, conferind plantelor stabilitate și rezistență la presiuni exterioare, cum ar fi vântul sau greutatea fructelor.
 2. Reglementează pH-ul solului: Calciul ajută la menținerea unui pH adecvat în sol, ceea ce influențează absorbția altor nutrienți esențiali.
 3. Previne problemele de dezvoltare: O cantitate suficientă de calciu reduce riscul de probleme precum crăparea fructelor, necroza frunzelor sau apariția petelor negre pe legume.

Cum Să Pregătești Îngrășământul Foliar cu Calciu

Ingrediente necesare:

 • 2 linguri de sare de calciu (disponibilă în magazinele de grădinărit)
 • 1 lingură de sulfat de magneziu (opțional, pentru un aport suplimentar de magneziu)
 • 1 litru de apă distilată
 • Sticla de pulverizare

Instrucțiuni:

 1. Pregătește apa: Folosește apă distilată pentru a evita impuritățile care ar putea obstrucționa sticla de pulverizare. Poți folosi apă de ploaie sau apă de izvor, dar evită apa de la robinet, care poate conține clor sau alte substanțe chimice.
 2. Amestecă sărurile: Într-un recipient, dizolvă cele 2 linguri de sare de calciu (și 1 lingură de sulfat de magneziu, dacă dorești) în litrul de apă distilată. Amestecă bine până când sarea se dizolvă complet.
 3. Umple sticla de pulverizare: Umple sticla de pulverizare cu soluția de apă și săruri. Asigură-te că sticla este curată și nu conține reziduuri de alte substanțe chimice.
 4. Agită bine: Agită sticla de pulverizare pentru a amesteca bine soluția. Asigură-te că toate componentele sunt omogenizate.

Cum Să Aplici Îngrășământul Foliar cu Calciu

1. Alege momentul potrivit:

Cel mai bun moment pentru aplicarea îngrășământului foliar cu calciu este dimineața devreme sau seara, când temperaturile sunt mai scăzute. Evită să aplici îngrășământul în timpul zilei, când soarele este puternic, deoarece pot apărea arsuri pe frunzele plantelor.

2. Pulverizează uniform:

Ține sticla de pulverizare la o distanță potrivită de plante și asigură-te că acoperi uniform frunzele și tulpinile. Evită pulverizarea excesivă, deoarece acest lucru poate duce la scurgerea soluției și la pierderea acesteia.

3. Repetă aplicarea:

Aplică îngrășământul foliar cu calciu o dată pe săptămână în primele două săptămâni și apoi o dată pe lună pe parcursul sezonului de creștere. Acest lucru va asigura o aprovizionare continuă cu calciu pentru plantele tale.

4. Monitorizează rezultatele:

Urmărește starea plantelor tale și observă dacă se îmbunătățesc. Dacă observi o reducere a problemelor legate de calciu, precum crăparea fructelor, atunci îngrășământul foliar cu calciu și-a făcut efectul.

Concluzie

Pregătirea unui îngrășământ foliar cu calciu pentru plantele tale este o modalitate eficientă de a le asigura un aport necesar de acest nutrient esențial. Aplicând îngrășământul corect și în momentele potrivite, poți îmbunătăți sănătatea și producția plantelor din grădina ta. Acest lucru nu numai că va duce la plante mai sănătoase, dar și la recolte

You May Also Like

About the Author: Ionut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *