Cancerul laringian: Prevenție și opțiuni de tratament

Cancerul laringian, cunoscut și sub denumirea de cancer de laringe sau cancer de coardă vocală, este o afecțiune malignă care afectează laringele, organul vocal din gât. Acest tip de cancer poate avea impact asupra vorbirii și respirației și necesită atenție medicală promptă. În acest articol, vom explora prevenția cancerului laringian și opțiunile de tratament disponibile.

Ce Este Cancerul Laringian?

Cancerul laringian începe în celulele laringelui și poate afecta diverse părți ale acestuia, cum ar fi corzile vocale, epiglota sau cartilajele din zona gâtului. Principalele tipuri de cancer laringian includ carcinomul cu celule scuamoase, adenocarcinomul și carcinomul cu celule mici. Acest tip de cancer poate provoca schimbări semnificative în voce și poate interfera cu respirația normală.

Cauzele Cancerului Laringian

Cauzele exacte ale cancerului laringian nu sunt întotdeauna clare, dar există câțiva factori de risc cunoscuți care pot contribui la dezvoltarea bolii:

 1. Fumatul și Consumul de Alcool: Fumatul și consumul excesiv de alcool sunt factori de risc majori pentru cancerul laringian. Fumul de tutun și substanțele chimice din alcool pot irita mucoasa laringelui și pot provoca mutații genetice în celulele de acolo.
 2. Expunerea la Substanțe Chimice Toxice: Expunerea prelungită la substanțe chimice industriale sau la substanțe toxice poate crește riscul de cancer laringian.
 3. Istoricul Familial: Persoanele cu antecedente de cancer laringian în familie pot avea un risc crescut.
 4. Vârsta: Riscul de cancer laringian crește odată cu înaintarea în vârstă. Majoritatea persoanelor diagnosticate au peste 55 de ani.
 5. Sexul: Bărbații sunt mai predispuși să dezvolte cancer laringian decât femeile.
 6. Infecțiile Respiratorii Recurente: Infecțiile cronice ale căilor respiratorii pot crește riscul de cancer laringian.

Simptomele Cancerului Laringian

Simptomele cancerului laringian pot varia în funcție de stadiul bolii și de localizarea tumorii. Iată câteva simptome comune:

 • Schimbarea vocii, răgușeala sau pierderea vocii
 • Durere sau disconfort în gât sau în jurul gâtului
 • Tuse persistentă sau sângerare din gât
 • Dificultăți în înghițire sau senzație de obstrucție în gât
 • Respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație
 • Pierdere în greutate neintenționată
 • Umflarea ganglionilor limfatici din zona gâtului

Prevenirea Cancerului Laringian

Prevenția cancerului laringian este importantă pentru reducerea riscului. Iată câteva modalități de prevenire:

 • Renunțarea la Fumat: Cea mai eficientă măsură de prevenire a cancerului laringian este renunțarea la fumat. Fumatul este cel mai important factor de risc pentru această boală.
 • Limitarea Consumului de Alcool: Reducerea sau evitarea consumului excesiv de alcool poate contribui la prevenirea cancerului laringian.
 • Protecția la Locul de Muncă: Dacă lucrați în medii cu expunere la substanțe chimice sau la fumuri toxice, purtarea echipamentului de protecție adecvat și respectarea măsurilor de siguranță este esențială.
 • Controlul Factorilor de Risc: Controlul factorilor de risc, cum ar fi infecțiile respiratorii recurente sau hipertensiunea arterială, poate ajuta la reducerea riscului.

Opțiuni de Tratament pentru Cancerul Laringian

Opțiunile de tratament pentru cancerul laringian depind de stadiul bolii, de tipul de cancer și de starea generală a pacientului. Iată câteva strategii de tratament comune:

 1. Chirurgia: Chirurgia poate fi utilizată pentru a îndepărta tumora sau părți ale laringelui afectate.
 2. Radioterapia: Radioterapia utilizează radiații pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a încetini creșterea lor.
 3. Chimioterapia: Chimioterapia implică administrarea de medicamente pentru a ataca celulele canceroase sau pentru a reduce dimensiunea tumorii.
 4. Terapia țintită: Terapia țintită vizează molecule specifice implicate în creșterea celulelor canceroase.
 5. Reabilitarea Vocală: După tratament, uneori este necesară reabilitarea vocală pentru a restabili capacitatea de vorbire a pacientului.

Concluzie

Cancerul laringian este o afecțiune gravă care necesită evaluare și tratament adecvat. Prevenția joacă un rol crucial în reducerea riscului, în special prin renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool. Dacă aveți simptome suspecte sau factori de risc, consultați întotdeauna un medic pentru evaluare și îngrijire adecvată. Educația și conștientizarea pot contribui, de asemenea, la reducerea incidenței cancerului laringian în comunitatea globală.

You May Also Like

About the Author: Alice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *